Background

Metaloprerađivački

Metaloprerađivački sektor je jedan od najvećih izvoznih sektora u državi Bosni i Hercegovini i u Zeničko-dobojskom kantonu. U bh ekonomiji, metaloprerađivački sektor učestvuje sa 25 % ukupne proizvodnje i čini više od 1/3 ukupnog izvoza.

Zeničko-dobojski kanton je u 2019. godini ostvario izvoz u vrijednosti od 1,79 mlrd. KM i vodeći je kanton u ukupnom izvozu Federacije BiH, uz napomenu da su najveći izvoznici i u Federaciji BiH i u ZDK upravo kompanije iz metaloprerađivačkog sektora i to: ArcelorMittal Zenica d.o.o. Zenica, Društvo za proizvodnju autodijelova FAD d.d. Tešanj, što ukazuje da Zeničko-dobojski kanton raspolaže značajnim kapacitetima u oblasti metaloprerađivačke industrije.

Da se radi o strateški važnoj grani za razvoj Kantona, ukazuje i činjenica da strategije razvoja ZDK i Strategija razvoja Grada Zenica, definišu strateške ciljeve s fokusom razvoja i poticanja metaloprerađivačkog sektora.

Sektorom metaloprerade dominira veliki broj srednjih i malih preduzeća, ali i nekoliko velikih kompanija, uz mogućnost da velike kompanije integriraju postojeće primarne proizvođače za proizvodnju proizvoda sa većom dodatnom vrijednošću, visokim kvalitetom i konkurentnim cijenama. Glavna izvozna tržišta za kompanije iz ovog sektora su zemlje EU (Njemačka, Italija, Holandija, Austrija).

Dalji rast metalnog sektora i unapređenje konkurentnosti kompanija ovog sektora, treba da osiguraju nove investicije, bilo da se radi o direktnim investicijama, dugoročnim investicionim kreditima, ili drugim odgovarajućim izvorima finansiranja.

Obzirom na:

  • Tradiciju u industriji metala i čelika;
  • Konkurentnu strukturu troškova;
  • Obučenost radne snage;
  • Odličnu infrastrukturu i prijateljsko poslovno okruženje;
  • Čvrstu povezanost između: obrazovnih institucija, MSP-a i Metalurškog instituta „Kemal Kapetanović“;

Zeničko-dobojski kanton je kanton vrijedan pažnje investitora metaloprerađivačkog sektora.

Najznačajnije kompanije metaloprerađivačkog sektora Zeničko-dobojskog kantona:

Imate pitanja ili neke informacija za nas.